(Video ilustracije uz odeljak Turski romski ples iz knjige Umetnost orijentalnog plesa)

Za razliku od turskog orijentalnog plesa, koji je scenski ples, solo improvizativni ples turskih Roma, na turskom: roman havas, je narodni ples. Igraju ga i muškarci i žene. Muzika ima karakterističan ritam 9/8 sa akcentima na 1, 3, 5, 7 i 8. Ples karakteriše ponosno držanje igrača, a od tehničkih elemenata snažan pokret karlicom naviše i određeni obrasci koraka, kao i posebni pokreti ruku.

Ova vrsta muzike i plesa i danas je živa umetnost, tako da nastaju nove pesme u ovom stilu, ali po savremenom ukusu.

Smatra se da je turski romski ples imao veliki uticaj na turski orijental. Mnoge turske orijentalne plesačice, kao na primer Didem Kinali, plešu i romski ples. Međutim, radi se o dva plesa sa veoma različitom energijom. Po rečima Rejhan (Reyhan) Tuzsuz, međunarodno poznate instruktorke turskog romskog plesa:

Postoji veoma velika razlika između orijentalnog i romskog plesa. U orijentalu stomak uvek ide na dole, dok u romskom plesu uvek ide na gore. Taj pokret se neprestano izvodi, ne možete prestati plesati stomakom. Svaki mišić se pokreće, ramena, ruke, kolena, koristi se celo telo. Pleše se na ritam 9/8, to je veoma kompleksna muzika. Zato svi delovi tela moraju da se kreću na ritam 9/8. Kolena su 9/8, ramena su 9/8, stomak je 9/8, sve mora da se uklopi na taj ritam. U orijentalnom plesu možete na primer držati bokove nepokretne i plesati samo grudnim košem ili ramenima ili obratno. Dakle, jedan deo tela miruje, dok drugi radi. Ali u romskom plesu to ne može. Morate koristiti celo telo istovremeno, zato što se pleše na ritam 9/8.
Podelite s drugima: