Saidi (صعيدي) znači jednostavno „iz oblasti Said“ u Gornjem Egiptu, a kad je reč o plesu uvek je praćen muzikom u specifičnom ritmu koji se takođe zove „saidi“. Izvodi se sa ili bez štapa, solo ili u grupi.

Saidi ples sa palicom je tradicionalna igra iz Egipta koja vodi poreklo od borilačke veštine „tahtib“ popularne u Gornjem Egiptu (tj. u južnom delu Egipta koji je dobio naziv „gornji“ jer se nalazi u gornjem toku reke Nil).

S obzirom da potiče od borilačke veštine, saidi ples sa štapom je pre svega muška igra. Važan elemenat je prikazivanje veštine rukovanja palicom, a scenska verzija koju je razvio egipatski koreograf Mahmud Reda sredinom 20. veka sadrži i brojne akrobatske elemente.

Međutim, ženski ples sa palicom je zabavna igra koja kombinuje ženstvenost sa veštinom rukovanja palicom. Elementi ženske verzije saidi plesa sa štapom preuzeti su ne samo iz muške verzije saidi plesa, već i iz drugih tradicionalnih igara gde su igračice od ranije koristile palicu: ples egipatskih gavazi i avalim koje su opisane u 19. veku.

Pojedini čak smatraju da je ples sa palicom u Egiptu postojao već u starom veku, u doba faraona.

Saidi ples sa palicom iz Egipta je samo jedna (iako najpoznatija) tradicionalna igra sa palicom u arapskim zemljama. Palica je čest rekvizit u muškim igrama, ali se javlja i u ženskim, tako i u orijentalnom plesu.

Tehnike palicom koje postoje i u muškom i u ženskom plesu su razne vrste vitlanja, okretanja štapa, zatim udarci o pod i paradiranje. Tehnike koje se pojavljuju samo u ženskom plesu sa palicom jesu naglašavanje plesnih pokreta pomoću palice i balansiranje. Igračica bi trebalo da tehnike rukovanja palicom dobro uvežba i tek onda ukomponuje u ples.

Muzika korišćena u ovom videu je Selam Alej (سلم علي), narodna pesma iz krajeva Gornjeg Egipta, u prepoznatljivom „saidi“ ritmu. Zbog toga se često koristi za ples sa palicom, mada naravno nije neophodno upotrebiti bilo kakav rekvizit. Ovu instrumentanu verziju aranžirao je Hossam Ramzy i može se naći na albumu Ahlami (Moji snovi).

Moj ples na ovom videu je uglavnom improvizacija sa nekoliko unapred osmišljenih elemenata, i donekle inspirisan egipatskom plesačicom Fifi Abdu koja je poznata po plesu sa palicom.

Podelite s drugima: