Ako volite ples, muziku ili vas interesuju kulture Bliskog istoka – ova kulturološka studija i praktičan priručnik je za Vas!

Knjiga Umetnost orijentalnog plesa, autor Enisa Imamovic

Otkrićete kako se razvijao jedan plesni žanr – orijentalni ples – tokom istorije, pod uticajem raznih društvenih promena i dodira među kulturama.

Saznaćete odgovore na pitanja kao što su: Šta je zapravo orijentalni ples? Da li su trbušni i orijentalni ples isto i koji je ispravan naziv? Odakle potiče ovaj ples? Da li je to ples zavođenja, ples plodnosti ili nešto treće? Šta su najvažniji elementi plesa? Koje je značenje raznovrsnih rekvizita koji se koriste pri plesu? Šta su zile i kako se koriste? i još brojna druga pitanja.

Dobićete praktične savete vezano za vežbanje plesne tehnike, za interpretaciju muzike, izbor kostima.

Pogledajte detaljan sadržaj knjige (pdf)

Nabavite knjigu direktno od autorke, informacije i naručivanje na email enisadancer@gmail.com ili telefonom na 063/886-0178. Pravna lica mogu da nabave knjigu od izdavača, za detalje kontaktirajte na email: forumdanube@gmail.com

Prikazi, recenzije

Značajna je namera Enise Imamović da svojim radom pokaže i dokaže da je reč o umetnosti orijentalnog plesa Bliskog istoka i Severne Afrike. Sudeći po onom što nudi svojim tekstom i poglavljima koje je obradila, njen pionirski rad zaslužuje svaku pažnju. Jovan Ćirilov (recenzija)
Zbog specifične teme, knjiga predstavlja autorski doprinos ovdašnjem skromnom znanju, ali i pokušaj da se približe nažalost i danas suprotstavljeni svetovi na neutralnom polju umetnosti. Deana Komlenić (recenzija, Blic Knjiga 21. novembar 2010.)
Knjiga je sigurno doprinos razumijevanju orijentalnog plesa, a koji proizlazi iz istinske egzistencije plesa. Istina ove knjige je u tome što je autorica radikalno otvoreno pisala o vrsti plesa koja se često povezuje samo kao isključivo erotični ples koji zavodi muškarca. Analiza i dobro poredan tekst u knjizi govori da upravo orijentalni ples kao ideja za istraživanje pretvorena u knjigu označava ozbiljnost ove vrste plesa. Edina Papo, direktorka baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu (Pregled – časopis za društvena pitanja, br. 1 godište LII. Sarajevo 2011. str. 263-267)
Ja ću ovo sigurno pročitati! Olivera Rajić (Radio Beograd, Kod pelikana, 7. decembar 2010.)
U današnje vreme kada se svi okrećemo Zapadu, jedna drevna veština Bliskog istoka osvojila je svet. Enisa Imamović, autorka knjige o orijentalnom plesu, igračica i instruktorka, uči nas da, kada se radi o umetnosti uživanja u životu, podela na Istok i Zapad zapravo i ne postoji. Ivanka Andrejević (Lisa 13. januar 2012.)

O autoru

Enisa Imamović: prevodilac za mađarski i engleski, instruktor sportske rekreacije, nesuđena istoričarka umetnosti sa diplomom menadžmenta u kulturi i obrazovanju – ali pre svega: igračica sa preko 15 godina iskustva u orijentalnom plesu. U skladu sa svojim raznolikim zanimanjima, Enisa se uvek zalaže za spoj umetnosti, zabave i edukacije, i nastoji da na ovaj kreativni način doprinese boljem razumevanju među kulturama. Knjigu Umetnost orijentalnog plesa počela je da piše iz prkosa, nakon što se po ko zna koji put iznervirala zbog načina na koji je ovaj ples predstavljen u medijima. Međutim, da se ne bi sve završilo kao „naklapanja uvređene plesačice“, Enisa se potrudila da knjiga bude potkrepljena temeljnim istraživanjima, koja su trajala skoro dve godine.

Nabavite knjigu direktno od autorke, informacije i naručivanje na email enisadancer@gmail.com ili telefonom na 063/886-0178, a pravna lica kod izdavača, za detalje kontaktirajte na email: forumdanube@gmail.com

Tehnički detalji:
ISBN: 978-86-82825-14-2
Meki povez, 189 strana, format B5
Težina prilikom slanja poštom oko 330 grama

Podelite s drugima: